Инстант тестенини - штета и корист

Инстантни тестенини - ова е едно од јадењата што спаѓаат во категоријата брза храна, и како што повеќето типови на такви производи имаат повеќе штета отколку добро. Погодност и способност за брзо подготвување на закуска, направи тестенини една од најпопуларните јадења во светот, но прашањето е колку се насладува и што ни дава нашето тело да мисли неколку.

Штет и корист од инстант тестенини

Со цел да ги разберете хранливите вредности на ова јадење, прво треба да разберете што и како да направите инстантни тестенини. Технологијата на производство на различни видови тестенини не се разликува во принцип.

За да ги направите овие тестенини, земете го брашното со висока содржина на протеини, густата стрмен тесто се гаси на вода, а потоа со помош на специјални уреди се обликува во тенки спирални навои. Откако се формираат макарони тестенини, се изведуваат фази на парење, печење и сушење.

Синтетички супстанции се додаваат како конзерванс за продолжување на рокот на траење на тестенините. Најчесто бутил хидрохинон се користи за оваа намена, што е нус-производ на рафинирање на нафта. Штетата на инстантните тестенини е токму високата содржина на синтетичките хемиски адитиви.

Сосиите и миризбите што се продаваат со тестенини генерално се една континуирана хемија без и најмал дел од природни производи. Дури и поскапи видови тестенини, во чии сосови се користат месни производи, кои се остатоци од производство на производи од други гранки на месната индустрија, се толку полнети со хемикалии што е генерално смешно да зборуваат за нивните корисни својства.

Друг фактор што е штетен за инстант тестенини е екстремно високата содржина на засилувачот на глутаминат вкус на натриум и натриум воопшто. Медицинските истражувања одамна го докажале тоа прекумерната употреба на натриумови соли има низа негативни ефекти врз човечкото тело. Честата употреба на натриум глутамат е зависност, а исто така може да предизвика нарушување на срцевиот ритам, главоболки, индуцирање на слабост и гадење.

На прашањето дали инстантните тестенини се штетни, сите диететичари и лекари реагираат позитивно. Разумно е да се прашате - има ли корист? Се разбира, тестенините содржат некои нутритивни елементи, како и процентот на витамини и минерали, но нивниот број е толку мал што е едноставно бескорисно да се зборува за придобивките.