Превенција на грип и ARVI

Во врска со пристапот на студената сезона, многу од нас почнуваат да се грижат за своето здравје однапред. За целосно задоволување на зимата, треба да направите сега за да се спречи грип и АРВИ. Во прилог на сите познати народни методи, сега станува популарен за спречување на грипот со медицински производи. Колку е поблиску сезоната на болести на АРВИ, толку повеќе рекламирање на лекови за спречување на грип може да се види на телевизија и на билбордите на градот. Во секоја клиника, училиште, градинка, породилиште, постери со препораки за спречување на инциденцата на инфлуенца висат. Ова покажува дека населението е сериозно збунет од проблемот на превенција и третман на грип и АРВИ. Секогаш е подобро да се спречи болеста отколку да се бори со неа и нејзините последици подолго време. И трошоците за третман несомнено ќе бидат поголеми отколку за средствата за спречување на грип. Затоа, подобро е да не го отпуштате и да се грижите за вашето здравје токму сега, бидејќи лековите за превенција од акутни респираторни инфекции и инфлуенца се продаваат во секоја аптека. Тоа може да биде и масти, витамини и сирупи, па дури и таблети за превентивно одржување на грип.

Но, неопходно е да се каже дека е многу опасно да се препишат лекови за спречување на грип, особено за време на бременоста. Само на прв поглед се чини дека сите средства за спречување на ARVI се исти. Всушност, ова не е така. Затоа, спречувањето на инфлуенца кај бремени жени треба да се справи со неколку лекари (и гинеколог, терапевт и, ако е можно, педијатар).

До денес, има повеќе од 140 вируси познати (вклучувајќи ги и вирусите на грип) кои можат да предизвикаат ARVI. Оттаму, целата тежина на неспецифична спречување на грип (специфично е воведување на вакцина за спречување на грип). Вирусот е дизајниран на таков начин што може да се обедини со други вируси, создавајќи нов вид, може да мутира, а има и случаи на адаптација на вирусот на антивирусни лекови. И обична личност не секогаш знае што точно лекот за спречување на грип ќе му одговара. Покрај тоа, не сите лекови за превенција и третман на грип и ARVI се од корист. Во било кој лек има несакани ефекти, а за да ги прочита инструкциите до секоја од нив, изборот на вистинскиот, не секогаш постои можност. Ова е уште една причина зошто е можно да се спречи ARVI за време на бременоста само за намената и под надзор на лекар.

Но, да не заборавиме дека превенцијата на АРВИ не вклучува само лекови. Постојат многу популарни методи за спречување на грип и АРВИ. Прво, тоа е здрав начин на живот, стврднување. Второ, тоа е употребата на витамини, што е особено важно во есен-пролетниот период, разновидна полноправна исхрана. Сето ова, се разбира, не гарантира дека вирусот нема да влезе во вашето тело, но, брзо да се справи со ARVI, ќе помогне. Исто така придонесува за спречување на грип и АРВИ полн сон (најмалку 6-7 часа), оди натаму свеж воздух. Сите погоре е двојно важно за бремени жени. Впрочем, сите настинки може да доведат до негативни последици за нив и нивното дете. Затоа, лекарите препорачуваат задолжително лекување на грип во бременоста. И, во зависност од тоа каков вид на вирус е вообичаено во ова време, изберете множество мерки за да се спречи ARVI.

Преземете ја вашата одговорност за вашето здравје со сета одговорност, не заборавајте дека спречувањето на грип и ARVI не е потребно за лекар, туку пред се за вас и да биде здраво!