Духовен свет на личноста

Духовниот свет на личноста е внатрешното јадро на човекот, основата на неговиот светоглед. Овој термин вклучува целосна структура на погледите на човекот на светот, кои, по правило, се карактеристични за општествената класа во која тој е вклучен. Тоа не е само чекор на општествената скала, туку и за генерацијата, верските погледи, земјата, животната средина итн. Духовниот свет на поединецот, неговиот светоглед, ни овозможува да го избереме векторот на напредокот во животот.

Формирање на духовниот свет на личноста

Светот на човек се формира под влијание на многу фактори, еден од најзначајните е општествениот живот. Тоа е општество кое нуди личност да прифати општествени норми, рамки и вредности кои подоцна стануваат призма преку која лицето го гледа светот и ја оценува околната стварност.

Поединечниот систем на вредности на секој член на општеството мора да има заеднички карактеристики со вредносните системи на другите членови на општеството. Ова ни овозможува да зборуваме за општоста на припадниците на одредено општество, околу приближно истите проценки на реалноста. Сепак, личното искуство на личноста е во состојба да направи значителни прилагодувања на оваа заедничка перцепција за сите, бидејќи светогледот е суштината на духовниот свет на поединецот, и секој има свој.

Структура на духовниот свет на личноста

Во моментов, вообичаено е да се зборува за четири типа на светоглед. Секој вид опишува специфичен сфера на животот:

Со текот на времето, кога едно лице ги проверува различните вредности и ги акумулира сопствените ставови, и неговиот светоглед се формира, што е стабилен систем на ставови за животот.