Анализи при планирање на бременоста

Денес, паровите сè повеќе размислуваат за планирање на бременоста. Прво, идните родители треба да се грижат за здрав начин на живот: да даваат умерени оптоварувања на телото, да ја рационализираат исхраната и, се разбира, да ги напуштат лошите навики. Сето ова ќе биде солидна основа за здравјето на бебето.

Тестови за бременост

Ако задачата е: подготовка за тестови за бременост, тогаш најпрвин треба да се прегледате со специјалисти кои ќе препорачаат какви тестови треба да ги преземете. Темелно испитување на идните татковци и мајки се врши од следниве причини:

Каде да започнете?

Испитот започнува со посета на доктори: терапевт, стоматолог, окулист и гинеколог. Постои одредена листа на потребни тестови при планирање на бременоста:

  1. Определување на нивото на гликоза во крвта. За да го направите ова, крвта се испушта од вените на празен стомак.
  2. Тестови на крв за рубеола, токсоплазмоза, хепатитис Б и Ц, цитомегаловирус, хламидија и ХИВ. Секоја вирусна или бактериска инфекција може да претставува сериозна закана за фетусот. Резултатот од анализата ќе покаже дали постои антитело во телото за оваа или онаа болест. Ако антителата не се идентификуваат, тогаш треба да се вакцинираат (на пример, од рубеола), но во овој случај треба да почекате со бременост три месеци.
  3. Одредување на Rh фактор и крвни групи на родители. Оваа анализа се спроведува со цел да се исклучи можноста за појава на резулт-конфликт.
  4. Уринализа.
  5. Биохемиски и клинички тестови на крв.

Ако жената е веќе 35 години, кога се планира бременост се препорачува да се спроведе генетска анализа . Исто така, пожелно е жените кои имале мртвородени деца или раѓањето деца со генетски патологии да направат вакви тестови кога планираат бременост, жени кои злоупотребувале алкохол, користеле опојни дроги и лекови.

Доколку, како резултат на испитувањата, горенаведените специјалисти идентификувале некои патологии, листата на тестови за планирање на бременоста може да се прошири. На пример, ако жената има неправилен циклус, ќе ви биде советувано да направите крвен тест за хормони. Ако како резултат на испитување на жената од страна на терапевт, одредени патологии се откриени или докторот има некои сомневања, жената е испратена за испитување на соодветниот специјалист. После високо специјализирано истражување, листата на тестови за време на планирањето на бременоста може значително да се прошири.

При планирање на бременоста задолжителните тестови не се само за идната мајка, туку за идниот татко. Да се ​​пренесат анализи на човекот при планирање на бременоста неопходно е да се биде убеден дека тој не е носител на сексуални инфекции. Општ крвен тест за планирање на бременоста или урината не е потребен. Кои тестови за планирање на бременоста за мажот се уште веројатно се потребни, по испитувањето ќе ви биде препорачано од уролог. Но, треба да се запомни дека подготовката за бременост не е само одговор на прашањето - какви тестови треба да се пренесат, туку и промена во начинот на живеење.