Уринализа за циститис

Циститис е воспаление на мочниот меур, со акутен или хроничен тек. Симптомите на акутен цистит секогаш се изговара. Тоа се болка, проблеми со мокрење, непријатност во долниот дел на стомакот. Но, врз основа на поплаки само на пациентот, не се прави дијагноза. Присуството на болеста нужно мора да се потврди и со резултатите од лабораториските студии.

Какви анализи предаваат на цистит?

Главните тестови за циститис кај жените се општ тест на крвта, анализа на урината и брис од вагината и уретрата.

Во присуство на воспалителен процес, крвниот тест секогаш покажува зголемување на бројот на леукоцити и ESR.

Општата анализа на урината при циститис е главниот дијагностички маркер, бидејќи материјалот за истражување е доставен од самиот епицентар на "борење" - од воспален мочен меур.

Уринализа за циститис

Индикаторите на анализа на урина кај циститис, кои се вознемирувачки знаци, се следните:

Со циститис урина обично е матна, содржи бактерии и странски подмножества.

Покрај тоа, анализата на Нечипоренко може да се додели - просечниот примерок на урина се собира за студијата.

За да се идентификува патогенот и да се утврди неговата чувствителност кон антибиотици, се прави бакповен урина. Значи терапијата ќе биде најефикасна. Особено оваа анализа е важна за жени со хроничен циститис .

Ако симптомите на циститис се присутни и уринскиот тест е добар, може да има причина за непријатност во нешто друго. За да се разјасни дијагнозата, неопходно е да се изврши гинеколошки преглед, да се направи ултразвук на органите на црвено карлицата, да се подложи на цистоскопија.