Воспаление на вагината

Меѓу гинеколошките проблеми, жените често имаат воспаление на вагината. Обично здравата жена во микрофлората е населена со микроорганизми, т.н. вагинални стапчиња, кои произведуваат млечна киселина. Благодарение на тоа, патогени микроорганизми се убиваат и не предизвикуваат воспаление. Но понекогаш оваа самоодбрана не функционира и се развива воспаление на вагиналната лигавица или колпит (вагинитис). Зошто ова се случува и како да се справиме со оваа болест, ќе се обидеме да го дознаеме сега.

Причини за воспаление на вагината

Факторите кои предизвикуваат колпитас вклучуваат:

Воспаление на вагината: симптоми

Симптомите на колпитата зависат од формата на нејзиниот тек. Изолираат акутен, субакутен и хроничен колит.

Во акутно воспаление, има лошо мириса гноен исцедок. Постои чешање во перинеумот. Постои црвенило и оток на вагиналната мукоза. Можно посочување на хеморагија. Во тешки случаи, на нивно место се формираат мали ерозии.

Во субакутната форма на црвенило на колпитис и отекување на мукозната мембрана се помалку изразени. Повремено, на ѕидовите на вагината се појавуваат точки на височините.

Хроничното воспаление на вагината е обично летаргично или асимптоматско. Од време на време се појавува избор. Воспалението на вагината е често придружено со вулвитис - болест на надворешните гениталии. Комбинацијата на колпитатис со вулвитис беше наречена вулвовагинитис.

Третман на воспаление на вагината

Само-лекувањето не вреди да се прави, исто како и игнорирањето на симптомите на колпита. Дијагнозата на "воспаление на вагината" и препораки за лекување на оваа болест - во надлежност на само гинеколог. Дијагнозата на вагинитис се базира на поплаки на жени, гинеколошки прегледи и вагинални секрети (бакспо, ПЦР). Третманот, кој ќе назначи гинеколог, ќе зависи од оние фактори кои доведоа до воспаление на вагината.

Ако колпит предизвикува заразни болести, жената и нејзиниот партнер ќе бидат препишани антимикробни лекови - антибиотици. Бактериолошкото засејување ќе го открие најдобриот антибиотик на кој микробите ќе покажат чувствителност. За да се обнови микрофлората, препише лекови со лакто- или бифидобактерии. Заштита на црниот дроб од дејството на антимикробните лекови ќе им помогне на хепатопротекторите.

Ако не е можно да се идентификува микроорганизмот кој предизвикува колитис, локалните антисептици се пропишани - свеќи за воспаление на вагината (на пример, бетадин, клиндамицин, далацин, нео-пенотран и тн.). Обично текот на третманот трае од 3 до 7 дена. Исто така, можни се и шприцови или тампони со билки, антисептички раствори.

Ако причината на вагинозата се ендокрини нарушувања (дисфункција на јајниците, болест на тироидната жлезда, менопауза), третманот се сведува на нормализација на хормоналната позадина на жената.