Токсоплазмоза кај деца

Токсоплазмозата е болест предизвикана од интрацелуларни паразити, која има хроничен карактер. Изворот на болеста се домашни животни, најчесто мачки, исто така има случаи на инфекција од свињи, крави и овци. Инфекцијата на деца се јавува на два начина: низ гастроинтестиналниот тракт со неизмиени плодови, со употреба на слабо термички обработено месо и кога фетусот е инфициран од бремената мајка.

Симптоми и видови на токсоплазмоза кај деца

Инкубациониот период трае околу две недели. Токсоплазмозата кај деца се јавува во акутни, хронични и латентни форми.

Кај акутната токсоплазмоза, се забележува акутна треска, се јавува интоксикација на телото, црниот дроб и слезината се зголемени. Понекогаш сериозно оштетување на нервниот систем се јавува во форма на менингитис и енцефалитис.

Хроничната токсоплазмоза е слаба болест. Симптомите на токсоплазмоза кај деца со оваа форма на болеста се бришат: мало зголемување на температурата, намалување на апетитот, нарушување на спиењето, главоболка, генерална иритабилност, болки во зглобовите и мускулите, зголемени лимфни јазли, а понекогаш и видот паѓа.

Со латентна токсоплазмоза, знаците на болеста кај децата се толку незначајни што е можно да се утврди присуството на болеста само по темелно испитување.

Симптомите на вродена токсоплазмоза кај децата може да се појават веднаш по раѓањето, но може да не се забележат во првите денови од животот на новороденчето. Инфекцијата на фетусот предизвикува церебрална парализа, ментална ретардација и слепило.

Профилакса на токсоплазмоза

Не постои специфична превенција на токсоплазмоза. Потребно е да се почитуваат правилата за лична хигиена, да се спроведе доволна термичка обработка на храна (првенствено месо), да се биде внимателен при контакт со мачки, особено мали деца и бремени жени.

Третман на токсоплазмоза

Третманот на токсоплазмоза кај децата треба да се спроведе сеопфатно и нужно под надзор на специјалист. За третман, се користат антибиотици од серијата тетрациклини, сулфонамиди, аминохинол, метронидазол. Имуностимуланти и антихистаминици се пропишани. При откривање на токсоплазмоза кај бремени жени, вообичаено се поставува прашањето за абортус. Токсоплазмозата е многу сериозна болест, па внимателно следете ги правилата за хигиена, набљудувајте ја технологијата за готвење.