Видови на покриви

Проекти на системи за покриви и видови на материјали кои се користат за покриви покриви влијаат на архитектонски стил на куќата и на удобноста на своите сопственици. Јачината на избраниот материјал зависи од работниот век на објектот.

Опис на покривите

Метална плочка. Металните плочки припаѓаат на најчестите типови покриви. Таа има оптимална рамнотежа на цена и квалитет. Единицата е профилирана галванизирана челична плоча обложена со посебен полимерски состав.

Меки плочки. Ова е модерен мулти-слоен материјал со добар квалитет, на побарувачката при изградба на објекти со мал број на подови. Се базира на фиберглас покриен со битумен. Изгледот зависи од базалтниот гранулат или минералната трошка. Идеален за комплексен тип покрив, бидејќи за време на инсталацијата нема отпад. Потребна е цврста основа.

Поцинкуван профилиран лист. Избираме метален покрив изработен од профилирани галванизирани плочи. Таа има зголемена вкочанетост, одличен капацитет на носивост и отпорност на корозија. Материјалот припаѓа на буџетските опции за покривот.

Природни ќерамиди. Припаѓа на еден од најстарите видови покриви покриви. Класичната скапа опција е направена од печена глина, поевтино е направена од мешавина од цемент и песок. Познат по својата издржливост, не изгорува и не исчезнува.

Ондулин. Таа има брановидна површина, вклучува битумен, целулоза и минерални пигменти. И покрај малата тежина, листовите се разликуваат во силата и разновидноста на употребата. Недостатокот на азбест го прави еколошки. Се препорачува за мали објекти кои лесно може да ги покриваат.

Во прилог на наведените типови на покриви, кои се погодни за конвенционални и мансардни покриви, постои композитен и челичен плочки, чеша, челик или рабни покриви.